Paleo Diyeti

Paleo diyeti, yaklaşık 2,5 milyon ila 10,000 yıl öncesine dayanan Paleolitik çağda yenen yiyeceklere dayanan bir diyet planıdır. Bir paleo diyet genellikle yağsız et, balık, meyve, sebze, fındık vb.diğer yağlı tohumları ve  geçmişte avcılık ve toplama ile elde edilebilir gıdaları içerir. Paleo diyet, yaklaşık 10.000 yıl önce çiftçilik ortaya çıktığında yaygınlaşan gıdaları sınırlandırır. Bu yiyecekler arasında süt ürünleri, baklagiller ve tahıllar bulunur.

Paleo diyeti için diğer isimler Paleolitik diyet, Taş Devri diyeti, avcı-toplayıcı diyet ve mağara adamı diyetidir. Paleo diyetinin amacı,  erken dönemlerde  insanların beslendiği yemek yeme tarzına dönmektir. Diyetin mantığı, insan bedeninin çiftçilik uygulamalarıyla ortaya çıkan modern diyete genetik olarak uyuşmamasıdır .

Tarım, insanların yediklerini değiştirip, süt, tahıl ve bakliyatları günlük beslenmelerine ekledi. Hipoteze göre,bu değişim vücudun uyum yeteneğini geride bıraktı. Bu uyumsuzluğun, günümüzde obezite, diyabet ve kalp hastalığının prevalansına katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanılmaktadır.