İshal

Diyare yumuşak ve sulu dışkılama anlamına gelir. Günde 3 veya daha fazla yumuşak dışkılamaya da diyare denir. Diyare ani başlangıçlı ve 4 haftadan kısa süreli ise akut diyare denir. Çoğunlukla akut diyare kendiliğinden birkaç günde geçer. Az sıklıkla daha uzun sürer. 2 günden uzun süren diyarede altta yatan ciddi bir problem olabilir.

Diyarenin sıklığına ve şiddetine, kişinin yaşına, eşlik eden hastalıklara ve kullandığı ilaçlara bağlı olarak çeşitli bulgular olabilir. Kısa sürede vücutta ciddi elektrolit kaybı yaşanabilir.

 

Akut diyare genellikle sınırlayıcıdır ve birkaç günde kendiliğinden geçer. Fakat bir günde bile sıcak bir mevsimde fazla sayıda dışkılama vücutta ciddi dehidratasyon yapabilir. Dolayısıyla kişi kendini kötü hissettiğinde ve dehidratasyon bulguları olduğunda mutlaka sıvı ve elektrolit alması gerekir. Kişide bulantı ve kusma olabilir; ağız yoluyla beslenemeyebilir. Dolayısıyla bu durumda mutlaka doktora gitmeli ve serum takviyesi yapılmalıdır. 2 günden uzun süreli akut diyarede özellikle karın ağrısı, bitkinlik, ateş, eklem ağrıları, deri döküntüsü gibi bulgular var ise mutlaka doktora gidilmelidir.