Siroz

Siroz değişik nedenlere bağlı, kronik iltihap sonucu karaciğer hücre ve yapısının bozulmasıdır. Karaciğer hücre fonksiyonları uzun sürede, iltihaba bağlı olarak işlevini yavaş yavaş kaybeder. Bunun sonucunda karaciğer dokusunun esnekliğinde kaybolma ve kan akımında bozulma olur.

 

SİROZUN NEDENİ

Akut karaciğer yaralanması veya kısa süren hasarlar genelde siroza neden olmaz. Sirozun oluşması için genellikle yıllar süren hasar gerekir. Sirozun çeşitli nedenleri vardır.

SİROZUN BELİRTİLERİ NEDİR?

    Hastalığın erken dönemlerinde sirozlu hastaların çoğunda belirti yoktur.  Ancak hastalık ilerledikçe aşağıdaki belirtiler görülebilir:

 

 

SİROZUN KOMPLİKASYONLARI NEDİR?

Karaciğerin işlevi bozuldukça aşağıdaki komplikasyonlardan biri veya birden fazlası görülebilir. Bazı hastalarda hastalığın ilk belirtisi komplikasyon görülmesi olabilir.

 

KARACİĞER SİROZU NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Sirozun tedavisi hastalığa neden olan faktöre ve komplikasyonlara göre değişebilir. Oluşan sirozu geri döndürebilecek bir tedavi yoktur. Tedavinin hedefi karaciğerin içinde nedbe dokusu oluşumunu yavaşlatmak, komplikasyonların oluşumunu engellemek ve gelişen komplikasyonları tedavi etmektir.

Kronik viral hepatitlere bağlı sirozun erken dönemlerinde anti-viral tedavilerden, otoimmün hepatitlerde bağışıklığı baskılayan tedavilerden yararlanılır.
Hastaların yeterli kalori içeren dengeli şekilde beslenmesi, alkol kullanmaması önemlidir.
Siroz komplikasyonlarının kontrol altına alınamadığı durumlarda karaciğer transplantasyonu düşünülür.