Pankreas Hastalıkları

Pankreas, sindirimde iki önemli işlevi olan bir organdır: gıdaları sindirmek için enzimlerin üretimi ve kan şekerini kontrol etmek için hormonların üretimi. Pankreas, midenin altında ve arkasında, retroperiton olarak adlandırılan bir yerde konumlandırılmıştır. Mide, ince bağırsak, dalak ve karaciğer ile çevrilidir. Pankreas, balığa benzeyen yapısal bir şekle sahiptir;
baş, gövde ve kuyruk.

Pankreas, yiyeceği sindirmek için enzimler üretmekten sorumludur. Bu enzimler, pankreastan, pankreas kanalı olarak adlandırılan bir borudan barsaklara geçer.
Bu enzimler olmadan yiyecekler sindirilmez ve emilmez ve sonucunda yetersiz beslenme, kilo kaybı ve ishal olur.
Pankreas, kan şekerini kontrol eden iki önemli hormon olan insülin ve glukagon yapar. Yeterli insülin yapmayan hastalarda diabetes mellitus gelişir.

Akut pankreatit, kronik pankreatit, kalıtsal pankreatit ve pankreas kanseri dahil olmak üzere çeşitli pankreas bozuklukları vardır. Pankreas hastalıklarının değerlendirilmesi pankreasın erişilememesi nedeniyle zor olabilir. Pankreas değerlendirmek için birden fazla yöntem vardır.

Pankreasın ilk testleri arasında fizik mauyene yer alır fakat organ omurganın yakınındaki karın bölgesinde derin olduğu için zordur. Kan testleri genellikle pankreasın dahil olup olmadığını belirlemede yardımcı olur. Belirli bir semptom ancak yanıltıcı olabilir. Pankreasın yapısını değerlendirmek için en iyi radyografik testler endoskopik ultrason ( EUS),  bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntülemedir ( MR ).

Pankreatik kanalların değerlendirilmesi için endoskopik pankreatografi ( endoskopik olarak ) veya safra yollarına yönelik MR kolanjiografi kullanılır. Bazen tanısal amaçlıda cerrahi planlanabilir.

PANKREATİT NEDENLERİ