Gastrit–Ülser

Gastrit, mide mukozasının iltihaplanması anlamına gelir. Mide mukozasının şişmiş ve ağrılı hale geldiği anlamına gelir. Tahriş, çok fazla alkol aldığınız veya içtiğiniz bir ilaç gibi bir enfeksiyon veya kimyasal reaksiyondan kaynaklanabilir. Gastrit çok yaygındır. Bununla birlikte, gastrit genellikle hafiftir ve herhangi bir tedavi olmaksızın iyileşir. Şiddetli gastrit çok daha az sıklıkla görülür.

Mide normal olarak yiyeceklerin sindirimine yardımcı olmak ve mikropları (bakterileri) öldürmek için asit üretir. Bu asit normalde mideyi tahriş edebilir, bu nedenle midenin iç tabakasındaki bazı hücreler doğal bir mukoza bariyeri olan mukusu üretir. Normalde yaptığınız asit miktarı ile mukus savunma bariyeri arasında bir denge vardır. Bu dengede bir değişiklik varsa, asidin midenin kaplamasına zarar vermesine izin verirse, gastrit gelişebilir.
Gastritli birçok insanın herhangi bir şikayeti yoktur. Ancak, gastrit hazımsızlığa neden olabilir. Gastrit aniden (akut) başlayabilir veya yavaş yavaş gelişebilir ve uzun bir süre (kronik) sürebilir. Göğüs kemiğinin (sternum) hemen altında bulunan üst karın (karın) bölgesinde gelip giden bir ağrı sık görülen semptomdur.

Oluşabilecek diğer belirtiler şunlardır:

İştah kaybı, şişkinlik, öğürme, hasta hissetmek (mide bulantısı), hasta olmak (kusma), bir yemekten sonra özellikle ‘dolgunluk, şiş hissi’ olabilir.