Hepatitler

Hepatit, karaciğer hücrelerini tutan bir enfeksiyondur. Karaciğere enfeksiyon kan yolu ile taşınır. Virüsler vücuda değişik şekillerde kan yolu ile alınarak karaciğere yerleşirler. Virüs hücre içi canlıdır. Hücrenin çekirdeğine yerleşerek canlılığını sürdürür ve çoğalır. Birden fazla viral hepatit vardır. Viral hepatitler tipe göre değişik klinik seyir ve sonuç gösterir. Bazen enfeksiyon inaktif durumda kalır, bazı durumda ise enfeksiyon sürekli olup yıllar sonra sirozla sonuçlanabilir.

Karaciğeri tutan birçok viral hepatit türü vardır. Bu enfeksiyonlardan bazıları dominant olarak karaciğeri tutar, bazılarında ise karaciğerde daha az tutulum vardır. Karaciğeri dominant tutan viral enfeksiyonlar içinde en sık gözlenenler viral hepatit A, B, C ve D tipleridir.

Herhangi bir viral enfeksiyona bağlı (sitomegalo virüs, herpes virüs gibi) veya daha çok karaciğeri tutan virüslere (Hepatit A, B, C, D, E ve G tipi) bağlı hepatit gelişebilir. Bunların içinde en sık gözlenenler A, B ve C tipi hepatitlerdir.

HEPATİT A: Hepatit A Virüsü (HAV) ile infekte atıkların bulaştığı su ve gıdaların tüketilmesi ile yani dışkı-ağız yolu ile insandan insana kolaylıkla bulaşabilen ve hiçbir zaman kronikleşmeyen hepatit tipidir.

HEPATİT B: Kan ve kan ürünleri, seksüel ilişki, damardan ilaç bağımlılarında injektör paylaşımı,hemodializ, yanlışlıkla infekte iğne batması ve kesici aletlerin kan teması sonrası veya HBV ile infekte anneden doğma sırasında bulaşır.

HEPATİT C: Hepatit C virüsü (HCV) genellikle kan yolu ile bulaşan ve alındıktan sonra %50 oranında kronikleşen bir infeksiyondur. İnfekte kan ve kan ürünleri, damardan ilaç bağımlılarında injektör paylaşımı, hemodiyaliz, yanlışlıkla infekte iğne batması ile bulaş olur. Seksüel yol ile bulaş mümkün ancak nadirdir.

HEPATİT D: Hepatit D virüsü (HDV) küçük partiküllü bir virüs olup ortamda Hepatit B yüzey antijeni var ise karaciğere yerleşebilir. Bu nedenle ya HBV virüsü ile birlikte vücuda girer yada HBV ile infekte insanlara bulaşabilir. HDV infeksiyonu tedaviye daha dirençli bir virüstür.

HEPATİT E: Hepatit E Virüsü ile infekte atıkların bulaştığı su ve gıdaların tüketilmesi ile yani dışkı-ağız yolu ile insandan insana kolaylıkla bulaşabilen ve hiçbir zaman kronikleşmeyen hepatit tipidir. Özellikle hamilelere bulaştığında akut evrede yüksek oranda karaciğer yetersizliğine yol açtığı bilinmektedir.
VİRAL HEPATİTİNİN BELİRTİ VE BULGULARI

Hastalık bulunduğu evreye göre hiçbir yakınmaya yol açmayabileceği gibi ağır karaciğer yetersizliği bulguları ile de gelebilir. Başlangıçta grip benzeri bulgular hâkimdir.

AKUT FUMİNAN HEPATİT: Karaciğerin günler ve haftalar içinde yetersizliğe girmesi durumudur. Genel belirtilerin yanı sıra pıhtılaşma faktör eksikliğine bağlı kanama bozuklukları, toksinlerin yeterince uzaklaştırılamamasından şuur bulanıklığı ve koma ile seyreder ve karaciğer nakli yapılmaz ise hastaların büyük bir çoğunluğu ölür. Akut HBV ve HAV infeksiyonunda akut fulminan hepatit sırası ile %0.5 ile%0.01 arasında görülür.

KRONİK HEPATİT: Hastalarda 6 aydan daha uzun süre HBV veya HCV infeksiyonun sürmesi durumuna kronik hepatit denir.